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2024.12.27
放流魚を塩水に慣れさせる
ヒラメチョウザメ(Acipenser ruthenus)の塩分ストレスに及ぼすHSP誘導物質の影響:HSP発現,免疫応答及び抗酸化能に関するin vitro研究
The influence of HSP inducers on salinity stress in sterlet sturgeon (Acipenser ruthenus): In vitro study on HSP expression, immune responses, and antioxidant capacity
2024.12.27
健康を保つには職場の食堂を利用しよう!!
職場カフェテリア食を通じて、野菜と塩分摂取量別にグループ分けした日本人労働者の心血管代謝測定の特徴と変化
Characteristics of and changes in the cardiometabolic measures of Japanese workers grouped according to their vegetables and salt intake through workplace cafeteria meals
2024.12.27
ナトリウムの削減・置換は慎重に!!
豚肉と七面鳥の生ソーセージの製造と熟成におけるNaClの削減または置換の影響
Impact of the reduction or replacement of NaCl during production and ripening of raw cured pork and turkey sausages
2024.12.27
岩塩中のマイクロプラスチックの存在と特徴
ボルネオ島北部の高地岩塩に含まれるマイクロプラスチックの評価
Assessment of microplastics in highland rock salts of Northern Borneo
2024.12.27
根で知る耐塩性
塩ストレスはSorghum bicolor(L.)遺伝子型における根分裂組織定義,維管束分化およびメタボロームを変化させる
Salt stress alters root meristem definition, vascular differentiation and metabolome in Sorghum bicolor (L.) genotypes
2024.12.27
食品添加物を使わず、塩味を上げるには?
酵素によって生成されたグルタミン酸及び分岐鎖アミノ酸による野菜スープの旨味及び塩味の増強
Umami and saltiness enhancements of vegetable soup by enzyme-produced glutamic acid and branched-chain amino acids
2024.11.29
塩を感じて伝えるヒト脳神経系
急性高ナトリウム血症はヒト脳のNaCl感知領域の機能的連結性を増加させる:fMRIパイロット研究
Acute hypernatremia increases functional connectivity of NaCl sensing regions in the human brain: An fMRI pilot study
2024.11.29
タンパク質の出来が悪いと高血圧に?
高血圧における小胞体ストレスと血圧の塩分感受性
Endoplasmic Reticulum Stress in Hypertension and Salt Sensitivity of Blood Pressure
2024.11.29
太る原因
塩分の多い摂取はコルチゾールの生成を介して肥満を誘発するのか?新しい作業仮説とパイロット研究
Is high salt intake inducing obesity via production of cortisol? A novel working hypothesis and pilot study
2024.11.29
モルタルを長く守る
水硬性モルタルの塩害を軽減するための長期解決策としてのカプセル化された結晶化抑制剤
Encapsulated crystallisation inhibitor as a long-term solution to mitigate salt damage in hydraulic mortars
2024.11.29
ナトリウム摂取量推定の難しさ
自己申告による食塩摂取量およびスポット尿中ナトリウムと家庭血圧との関連性
The associations of self-reported salt-intake and spot urine sodium with home blood pressure
2024.11.29
マイクロプラスチックが食卓に
史上初の研究により、ネパールの食卓塩のマイクロプラスチック汚染が明らかに
First-ever study uncovers microplastic contamination in Nepalese table salt
2024.10.31
エポキシコーティングの性能を引き出すには?
ナノマテリアルのイノベーション:腐食防止のための表面工学のパラダイムシフト
Innovations in nanomaterials: A paradigm shift in surface engineering for corrosion mitigation
2024.10.31
血圧へのカプサイシンの作用機序
カプサイシン前処理は視床下部室傍核のAMPK/Akt/Nrf2経路を緩和することにより、塩分感受性高血圧を軽減させる
Capsaicin pretreatment attenuates salt-sensitive hypertension by alleviating AMPK/Akt/Nrf2 pathway in hypothalamic paraventricular nucleus
2024.10.31
金ナノ粒子でホウレンソウを強くする
ホウレンソウにおける塩分ストレス応答の調節因子としての植物加工された金ナノ粒子:酸化還元恒常性、生化学的および生理学的適応への影響
Phytofabricated gold nanoparticles as modulators of salt stress responses in spinach: implications for redox homeostasis, biochemical and physiological adaptation
2024.10.31
塩に強いトマト品種の見極め
塩分ストレス下におけるトマト種子の発芽に及ぼすアミノ酸、有機酸、植物ホルモンの影響の解明
Revealing the effects of amino acid, organic acid, and phytohormones on the germination of tomato seeds under salinity stress
2024.10.31
カリウムを多く摂ると・・・
血圧低下に対するナトリウム減少とカリウム増加の寄与が食塩代替物と脳卒中研究で観察された
The contribution of sodium reduction and potassium increase to the blood pressure lowering observed in the Salt Substitute and Stroke Study
2024.10.31
高塩分摂取とHIV感染、グリコカリックス(細胞表面を覆う糖蛋白質)への影響
食塩感受性高血圧での高塩分摂取とHIV感染による内皮グリコカリックス脱落
High salt intake and HIV infection on endothelial glycocalyx shedding in salt-sensitive hypertension
2024.10.31
ドーパミンでトマトの耐塩性改善
外因性ドーパミンは、酸化ストレスを緩和し、植物ホルモンを調節することにより、トマト苗の塩分ストレスの影響を緩和する
Exogenous dopamine mitigates the effects of salinity stress in tomato seedlings by alleviating the oxidative stress and regulating phytohormones
2024.09.30
ゴチュジャン、抗高血圧に効果
韓国の伝統的な発酵食品、ゴチュジャンは、塩分が多いにもかかわらず、SDラットにおいてレニン‐アンギオテンシン‐アルドステロン系の調節により抗高血圧効果を発揮する
A traditional Korean fermented food, Gochujang exerts anti-hypertensive effects, regardless of its high salt content by regulating renin-angiotensin-aldosterone system in SD rats
2024.09.30
食塩感受性高血圧の予防には?
食塩感受性高血圧の発症における腸内微生物の役割と運動の予防効果の可能性
The role of gut microbiota in the development of salt-sensitive hypertension and the possible preventive effect of exercise
2024.09.30
再結晶化で医薬品塩を作る
ゼロ廃棄物概念による加工塩からの医薬品塩生産における再結晶化法の有効性研究
Effectiveness study of recrystallisation method in pharmaceutical salt production from processed salt with zero waste concept
2024.08.30
中国の減塩事情
中国における食塩消費に関する知識と実践:全国代表横断調査からの知見
Knowledge and practices related to salt consumption in China: findings from a national representative cross-sectional survey
2024.08.30
通常の塩をカリウム富化塩に置き換えるためには?
現在のナトリウムとカリウムの生産が、カリウム富化塩の使用への世界的な切り替えをサポートする可能性:机上調査研究
The potential for current sodium and potassium production to support a global switch to the use of potassium-enriched salt: a desktop research study
2024.08.30
代替塩と頭痛に関する調査
頭痛の頻度と重症度に対する代替塩の影響: 20,995人の参加者を対象としたSSaSSクラスター無作為化比較試験の結果
The effect of salt substitution on frequency and severity of headache: results from the SSaSS cluster-randomised controlled trial of 20,995 participants
2024.07.31
食品科学-塩をゆっくり放出する油滴を作る
脂肪結晶「シェル」安定化油中水型エマルションからの塩化ナトリウムの放出に及ぼす加工条件の影響
Effects of processing conditions on the release of sodium chloride from fat crystal `shell’ stabilised water-in-oil emulsions
2024.07.31
味と風味に関わる塩加減
チキンスープの味とフレーバー関連化合物に及ぼす食塩添加量の違いによる影響
Effect of different salt additions on the taste and flavor-related compounds in chicken soup
2024.07.31
代替塩-味を維持するカリウムの割合
カリウムが豊富な低ナトリウム塩代替品と食塩の比較:南アフリカの成人における味覚検査と視覚検査の結果
Comparing a range of potassium-enriched low sodium salt substitutes to common salt: Results of taste and visual tests in South African adults
2024.06.28
塩摂取量変化の影響
健康な妊娠高血圧女性の血漿サイトカインに関する塩摂取量の短期的な変化の影響
Effect of short-term changes in salt intake on plasma cytokines in women with healthy and hypertensive pregnancies
2024.06.28
加工方法と塩味
高温処理は調理された塩漬け豚ロース肉ではなく、生の塩漬け豚ロース肉で塩味の知覚と感覚的な受容性を向上させるー塩味とうま味に影響を与える
High-pressure processing enhances saltiness perception and sensory acceptability of raw but not of cooked cured pork loins-leveraging salty and umami taste
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